Un studiu condus de Universitatea din Queensland și publicat pe 10 decembrie 2024 arată că emisiile de gaze cu efect de seră din industria turismului au crescut de peste 2 ori mai rapid decât cele generate de restul economiei globale.
Ya-Yen Sun, profesor dr. la Business School, Universitatea din Queensland, a declarat că expansiunea rapidă a cererii de călătorii este motivul pentru care activitățile turistice generează astăzi 9% din totalul emisiilor globale de carbon.
„Fără intervenții urgente în industria turismului la nivel global, anticipăm creșteri anuale ale emisiilor de 3-4%, ceea ce înseamnă că acestea se vor dubla la fiecare 20 de ani. Principalii factori care determină creșterea emisiilor sunt îmbunătățirile tehnologice lente și creșterea rapidă a cererii,” a spus dr. Sun.
Studiul a implicat cercetători de la Universitatea din Queensland, Universitatea Griffith, Universitatea din Sydney și Universitatea Linnaeus (Suedia) și a contabilizat călătoriile internaționale și interne din 175 de țări.
S-a constatat că amprenta globală de carbon a turismului a crescut de la 3,7 megatone (Mt) la 5,2 Mt între 2009 și 2019. Cele mai multe emisii nete au fost raportate în aviație, utilități și utilizarea vehiculelor private pentru călătorii.
Rata de creștere a emisiilor din turism a fost de 3,5% pe an în decursul deceniului, în timp ce emisiile globale au crescut cu 1,5% pe an, de la 50,9 Mt la 59,1 Mt.
Statele Unite, China și India au dominat clasamentul și au fost responsabile pentru 60% din creșterea totală a emisiilor din turism în perioada în care a fost realizat studiul.
Australia s-a clasat în top 20 de țări care, împreună, au reprezentat trei sferturi din totalul amprentei de carbon din industria turismului în 2019.
„Cea mai mare provocare privind emisiile de carbon în turism este transportul aerian. Reducerea zborurilor pe distanțe lungi este una dintre recomandările pe care le-am propus pentru a ajuta industria să își scadă emisiile, alături de măsuri țintite precum taxe pe dioxidul de carbon, bugete de carbon și obligații pentru utilizarea combustibililor alternativi. „La nivel local, operatorii din turism ar putea opta pentru energie electrică regenerabilă pentru cazare, alimentație și activități recreative și ar putea trece la vehicule electrice pentru transport.”, a spus Dr. Sun.
Cercetătoarea din Queensland a prezentat concluziile cercetării în panelul dedicat turismului, din cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP29), care s-a desfășurat la Baku (Azerbaidjan), în perioada 11 – 22 noiembrie 2024.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications pe 10 decembrie 2024.